2011. november 15., kedd

Sült alma sajttal és szilvával töltve

Akartam meglepetést a népnek reggelre. Amúgy se tudok aludni, a májam majd' kiesik, akkor meg már na.

emberenként x alma (minimum egy, mert különben)
almánként 2 szép szem aszalt szilva
sajt (jó esetben füstölt, jelen esetben trappista)
félédes/édes fehérbor (ezt is ritkán fogom leírni...)

Az aszalt szilvát kimagozom (ha nincs magja, nem nézek tanácstalanul a semmibe - egyszerűen hagyom), felvágom 2-3 darabra, majd beáztatom egy kevés borba. Ha úri szilva (bolti, nem kemény, ragacsos-"szotyakos"), akkor alig kap pár kanál bort, ha házi betonszilva, akkor megszavazok neki egy decivel. Ebben pihen egy sort (10-15 perc). Addig az almákat jól megmosom, és a közepükből kiműtöm a magházat. Az aljuk lehetőleg maradjon egyben, könnyebb úgy minden.
A sajtból apró lyukú reszelőn reszelek belátás szerint. Ha túl sok, megeszem a maradékot. Ha túl kevés, reszelek majd még. Az élet egyszerű és csodálatos.
A sütőt kellemesen alacsony (120-130 C°) hőmérsékletre bemelegítem, aztán összeszerelem az almákat: a középen tátongó lyukba megy sajt, szilvaradabok, sajt - stb. Fontos: felül sajt legyen.
Berakom a sütőbe, és addig sütöm, amíg a felül lévő sajt kérges és barna lesz. Ekkor kiveszem a sütőből, és örülök neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése